kerkraam

De Toogdragers

Misdienaargroep de Toogdragers

Misdienaars:
Je hebt ze vast wel eens gezien in de kerk: de misdienaars. De jongens en meisjes in de togen die de pastoor of pastoraal werker helpen tijdens de kerkdienst. 

Het is erg leuk om misdienaar te zijn omdat je dan mee mag helpen in de vieringen. We mogen met toortsen (grote kaars op een stok) lopen, helpen met het klaar maken van de tafel en het geld aannemen van de collectanten.

Op gewone zaterdagen en zondagen dienen er meestal twee misdienaars onder leiding van een acoliet of ervaren misdienaar. Bij bijzondere vieringen dienen we met z’n vieren.
De acolieten en ervaren misdienaars hebben, behalve het aansturen van de jongere misdienaars, nog extra taken zoals het bellen bij de consecratie, het lopen met het kruis en zorgen voor het wierookvat als die nodig zijn. 
 
Op dit moment bestaat de groep uit twaalf misdienaars en acolieten. Omdat we met zo’n grote groep zijn is iedereen ongeveer één keer in de maand aan de beurt om te dienen. Maar we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. Dus mocht je interesse hebben dan kun je contact met ons opnemen (zie contactadres). De nieuwe misdienaars krijgen eerst een opleiding van ongeveer vijf weken. Na de opleiding mag je het een aantal keren proberen om te zien of het wat voor je is.
    2019
 
Andere activiteiten:
Onze misdienaargroep, is ook gewoon een heel gezellige groep jongeren! 
Een paar keer per jaar worden er activiteiten georganiseerd waar alle misdienaars voor uitgenodigd worden. Voorbeelden van wat we zoal gedaan hebben: dropping, naar een pretpark, bowlen, naar een klimbos en barbecueën. 
We doen ook dingen voor de kerk of goede doelen. Zo staan we ieder jaar met een kraam op de Kerstmarkt voor de kerk. Ook hebben we wel eens auto’s gewassen voor een goed doel.
   
 
We proberen als groep ook één keer in de drie jaar met een aantal misdienaars mee te gaan met de bisdombedevaart naar Lourdes. We zijn tot nu toe twee keer geweest en het is voor degenen die mee waren een hele bijzondere reis geweest. De volgende keer is in 2021.
Afgelopen jaar is één van de acolieten voor het eerst mee geweest naar Kevelaer, wat ook heel leuk was.
 
 
Contactadres:
Voor vragen kun je contact opnemen via ons mailadres toogdragers@hotmail.com of je kunt bellen met onze voorzitter Rens Bosma, tel. 0529-434359.
 


Wij zijn misdienaargroep ‘De Toogdrager’


Bijna ieder weekend staan we op het priesterkoor en helpen we de past(o)or of andere voorgangers. We dragen de toortsen, brengen de offergaven naar het altaar en we luiden de bel. We vinden het erg leuk om tijdens de dienst op deze manier bezig te zijn!

Naast deze activiteiten gaan we ook elk jaar met de hele groep op pad.


Tarcisiusdag

 

Dit jaar zijn we naar Drouwenerzand geweest. Dat is een klein attractiepark waar vooral kermisattracties staan. Daarnaast zijn er nog twee avonden waarop we in het parochiehuis iets leuks doen, zoals een film bekijken. Hierdoor is ‘De Toogdrager’ een hele gezellige club geworden.

 


 

 

Naar Drouwenerzand

 

De misdienaars zijn op 28 oktober naar Drouwenerzand geweest en er waren hele leuke attracties. Het was erg gezellig die dag. Het was ook heel rustig. Al het eten en drinken was gratis. We zijn in verschillende groepjes gegaan. Er was ook een soort trap bootje en daar waren 2 jongens in gegaan die zijn gaan staan. Een van hen is gevallen en er was ook nog een bootje waar kleinere kinderen in gingen en die vielen toen ook in het water. Alles is wel gewoon goed gekomen. Er waren 3 groten bij waarvan Merlijn de leiding had. Je kon er patat en nog veel meer eten. Het was een gezellige dag.

Tara Zeinstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De groepsfoto van de toogdragers tijdens een dagje uit in 2010.


 

RK Kerk Dalfsen foto 1

RK Kerk Dalfsen foto 2

RK Kerk Dalfsen foto 3